Nieznane właściwości malin

Wielu z nas czeka na lato, aby pojeść długo wyczekiwanych jednorocznych owoców, jakimi są maliny. Oczywiście można je samemu hodować i cieszyć się smakiem przez cały rok. Chcielibyśmy napisać parę słów o ich właściwościach zdrowotnych, o których niekażdy wie.

Historia

Maliny były już znane w IV wieku, za czasów Rzymian, i to oni rozprzestrzenili uprawę malin w całej Europie. W średniowiecznej Europie dzikie maliny były wykorzystywane do celów leczniczych. Kwiaty, liście, łodygi i owoce łagodziły np. stany zapalne oka, łagodziły gorączki, leczyły czyraki, wrzody, bóle gardła, krwawienia z dziąseł i rany. Soki natomiast były wykorzystywane do malowania i iluminowania rękopisów.

Maliny bogate są w przeciwutleniacze i witaminy. Są jednymi z najwyższych źródeł błonnika pokarmowego, zapewniając 6,5 g /100 g świeżej masy, co w przeliczeniu na kalorie wynosi 12,5 g / 100 kcal. Zawierają również witaminę C, magnez i wiele innych składników odżywczych, takich jak potas, witamina K, wapń i żelazo oraz są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych.

Pakiet składników odżywczych i bioaktywnych dostarczanych przez czerwone maliny sugeruje ich ważną rolę ochronną w ludzkim zdrowiu.

Roślina została również wspomniana jako „zioło kobiety”, ponieważ pomaga regulować cykl menstruacyjny i pomaga podczas porodu. Uważa się, że liście malin łagodzą dyskomfort podczas menstruacji.

Czerwone maliny zawierają również składniki fitochemiczne o udokumentowanej aktywności biologicznej, zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać choroby, związki przeciwdrobnoustrojowe, które hamują szkodliwe bakterie, takie jak salmonella, związki przeciwstarzeniowe, które pomagają zachować młody wygląd skóry i wiele więcej!

Nie tylko świeże maliny zaleca się spożywać regularnie, ale również olej z pestek malin, który zawiera skoncentrowane zalety owoców. Jest trwały, szybko się wchłania i jest bardzo łatwy w użyciu. Olej z pestek malin zawierał duże ilości jadalnego kwasu linolowego i kwasu linolenowego.

Olej z pestek malin – zalety

Niektóre z najczęstszych zalet oleju z malin:

  • dzięki przeciwutleniaczom pomaga zapobiegać stanom takim, jak choroby oczu: luteina i zeaksantyna występująca w oleju z malin, absorbują niebieskie światło i chronią oko przed szkodliwym naświetleniem,
  • działają przeciwzapalnie i zapobiegają niektórym nowotworom: występujący w malinach kwas elagowy i oligomer procyjanidyny oraz szereg przeciwutleniaczy przyczyniają się do hamowania nowotworów, a także spowalniania wzrostu komórek rakowych. Wyciągi z malin wykazały działanie antyproliferacyjne, hamujące wzrost ludzkich komórek nowotworowych jelita grubego, prostaty, piersi i jamy ustnej – badania,
  • dzięki witaminom działają odżywczo i nawilżająco na skórę, zmniejsza nawroty trądziku. Olej jest bogaty miedzy innymi w witaminę E, witaminę A i kolagen: główną przyczyną występowania wyprysków jest niedobór kwasu linolowego oraz używanie ostrych środków kosmetycznych, które redukują naturalną wilgoć, powodując podrażnienia. Olej z czerwonych malin, będący prawie 55% kwasem linolowym, może pomóc przywrócić naturalny poziom oleju w skórze. Szybko się wchłania i nie zatyka porów oraz przywraca równowagę sebum, a nawet zmniejsza widoczność blizn potrądzikowych,
  • jest bogaty w związki przeciwstarzeniowe: związki γ-tokoferol, antocyjanina i ellagitannina w oleju malinowym posiadają właściwości przeciwutleniające. Związki są wchłaniane do komórek skóry i pomagają w usuwaniu wolnych rodników. Regularne stosowanie olejku malinowego zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i występowaniu innych chorób,
  • zapewnia ulgę w łuszczycy oraz pomaga chronić i łagodzić skórę wystawioną na słońce,
  • działa przeciwgrzybiczo, zapobiega łupieżowi i pomaga w leczeniu suchej skóry głowy dzięki zawartości kwasu linolowego i kwasu alfa-linolenowego. Olej może być stosowany jako odżywka. Masaż skóry głowy przy użyciu rozcieńczonego olejku z malin stymuluje krążenie krwi na skórze głowy, a to z kolei sprzyja wzrostowi włosów.
  • delikatnie nawilża skórę ze skłonnością do trądziku różowatego: dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym.
  • zwalcza bakterie i zarazki, które powodują i nasilają zapalenie dziąseł: bakterie gromadzące się na płytce nazębnej wytwarzają toksyny, zła higiena prowadzi do choroby dziąseł, jak zapalenie powodujące ból. Obecne w oleju kwasy tłuszczowe omega 3 i 6 pomagają zapobiegać stanom zapalnym i mają również właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
  • redukuje zmarszczki oraz pomaga zwalczyć rozstępy: u kobiet szczególnie na szyi można zauważyć bardzo wiotką skórę pełną zmarszczek. Olej z pestek malin dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, stosowany regularnie na ciało, poprawia krążenie krwi oraz limfy, uelastycznia skórę, zapobiega wiotczeniu i daje promienny blask; nakładany miejscowo na skórę – przywraca równowagę sebum oraz spłyca blizny potrądzikowe.
  • chroni przed szkodliwymi promieniami UV (obecność kwasu Omega 3 i 6): wszyscy wiemy, że zbyt długie wystawianie skóry na słońce powoduje przedwczesne starzenie i może prowadzić do różnego rodzaju raka skóry. Olej z czerwonych malin ma wskaźnik SPF 25-50 oraz naturalnie posiada związki chroniące przed słońcem. Badania dowiodły, że olej wystawiony na działanie różnych form światła ultrafioletowego, w tym UV-A (promienie powodujące zmarszczki) i UV-B (promieniowanie związane z oparzeniami słonecznymi i rakami skóry) rozproszył i wchłonął dużo promieni, chroniąc w ten sposób skórę,
  • pomaga zwalczyć egzemę: egzema to inaczej atopowe zapalenie skóry. Może wystąpić na skórze rąk, jak również na głowie. Przeciwzapalne właściwości olejku malinowego łagodzą objawy stanu zapalnego, takie jak swędzenie, zaczerwienienie i podrażnienie skóry. Dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiegają dalszemu rozwojowi stanu zapalnego,
  • pomaga zwalczyć suchą, zrogowaciałą, popękaną skórę na piętach: suche i popękane pięty są bolesne i mogą prowadzić do infekcji. Problem z krążeniem pojawia się najpierw w stopach i kostkach. Olej z pestek malin stosowany regularnie pomaga w utrzymaniu stóp w dobrej kondycji, nawilża, zmiękcza naskórek i odżywia.

W telegraficznym skrócie…

Liczne korzyści zdrowotne poparte zarówno badaniami klinicznymi, jak i opiniami użytkowników, a także długi okres trwałości olejku z pestek malin sprawiają, że olej ten posiada uzasadnione, szerokie zastosowanie w różnych produktach kosmetycznych takich, jak kremy, żele, oleje. Dzięki właściwościom, jakie wykazuje także przy zastosowaniu doustnym, wśród których warto wymienić choćby działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwdepresyjne, relaksacyjne, może stać się cennym składnikiem w branży zdrowia i urody.

Powyższe zauważyli już producenci suplementów – w tym olejków CBD – ze Stanów Zjednoczonych czy Australii, by wymienić kilku: Diamond CBD, George Botanicals, Revolutionary Clinics, Koi CBD, Hemp By Nature, Extract Labs, Hughs CBD. Przy wyborze produktów opartych o olejek z pestek malin warto jednak zwrócić uwagę na ilość i pochodzenie „malinowego smaku”, gdyż na chwilę obecną część producentów oferuje jedynie smak malinowy lub jedynie ograniczoną ilość oleju z pestek malin w składzie. Warto także zauważyć, że czynnik ekonomiczny, który implikuje zastosowanie ograniczonej ilości oleju z pestek malin wpływa także na oferowanie produktów, które poza CBD nie zawierają żadnych innych kannabinoidów, równie lub nawet bardziej istotnych w wielu schorzeniach np. CBG. Niestety na rynku europejskim, czy naszym lokalnym olejki CBD lub tym bardziej zawierające pełne spektrum kannabinoidów, a dodatkowo oparte o substancję nośną, jaką jest naturalny olejek z pestek malin, są praktycznie niedostępne, sprawiając, iż konsumenci z innych kontynentów są na uprzywilejowanej pozycji.

Na zakończenie chcielibyśmy się zwrócić do producentów – przynajmniej kilku z nich także czyta naszego bloga – z gorącą prośbą, o rozważenie wprowadzenia na nasz rynek produktów, które poza niezaprzeczalnymi zaletami CBD, uzupełnionymi przez pełne spektrum kannabinoidów lub choćby CBG, wzmocnią zbawienne działanie dostarczanych konsumentom produktów zaletami oleju z pestek malin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *